tisdag 27 januari 2015

Hundgodis man kan göra själv


Idag har jag och Juventus kollat lite på nätet om det fanns recept på hundgodis vi kan göra själva...blir ju så dyrt om man måste köpa hela tiden. Och med en så aktiv och duktig hund som Juventus går det ju åt en hel del godis. Så det är väl lika bra att jag drar några av de recepten här som vi hittade. 



LEVERGODIS
Koka 1 kg lever (nöt eller lamm) i en timme. Häll av spadet och låt levern svalna. Skär sedan upp den i små bitar. Torka i ugn, 80-90 grader tills de är torra på ytan och mjuka inuti. Det tar cirka 1,5 timme. Ugnsluckan ska under torkningen stå lite på glänt så att fukten försvinner. Dela upp godiset i små portionspåsar och frys in det du inte ska använda. Det som du ska använda de närmaste dagarna kan du förvara i kylskåp. Du kan även lägga ett par vitlöksklyftor i kokvattnet.

BLODPUDDINGGODIS
Dela färdigköpt blodpudding i små tärningar. Torka tärningarna i cirka 80-90 graders värme i ugnen. Ta ut dem efter cirka 45 minuter, när de är genomtorra. Ha ugnsluckan lite på glänt under torkningen så att fukten försvinner. Ett smaskigt godis som inte kladdar!

En annan variant av BLODPUDDINGGODIS:
2 förpackningar blodpudding
Skiva blodpuddingen och dela den sen i små bitar.
Bred ut på en plåt som är klädd i bakplåtspapper.
Stoppa in i ugnen på 60 grader. Stoppa en träslev emellan luckan så luft kommer ut.
Torka i ca 6 timmar eller tills den blir klar. Funkar bra att göra det undernatten.

KOKT LUNGA
Ta en lunga och skär den i bitar ca 1,5 cm X 1,5 cm. Det går lättare om den är till hälften fryst.
Bred ut bitarna på en plåt.
Torka i ugnen 75-100 grader Celsius tills de är torra och lätta. Det tar ungefär tre timmar.

HUNDKEX
1 Liter Filmjölk (1dl kan bytas mot buljong)
1 dl Olja (helst kallpressad datummärkt då detta är bästa oljan för din hund, ex majs- eller solrosolja)
1,4 kg Lantvetemjöl
1 msk råsocker, honung eller sirap för att söta degen blanda i torkade nässlor, nyponmjöl eller annat för att smaksätta om du vill.
Forma små runda eller avlånga kex.
Grädda i 250 grader tills dom har fått färg och känns torra.
Eftertorka några timmar på svag värme med ugnsluckan öppen.

LEVERKEX
1 liter filmjölk
1,5-2 kg vetemjöl
1 dl matolja
Lever
Blanda filmjölken, vetemjölet och matoljan. Koka levern och mixa den, blanda sedan ner den i degen. Kavla ut degen på en smord plåt till en tjock platta. Skär med en vas kiv ett rutmönster i degen, skär mönstret till så stora kex som du vill ha. Grädda i ugnen på ca 200 grader tills kexen fått färg. Ta sedan bort kexen från plåten, dela dom i bitar och lägg tillbaka dem på plåten. Torka kexen i ca 50-100 grader i ugnen. Kexen är klara när dom blivit hårda.

LEVERGODIS
500 g lever
4 dl grahamsmjöl
0,5 dl vetegroddar
0,5 dl linfrö
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 msk brödsirap
3,5 dl filmjölk
Koka och mixa levern.(en hemsk lukt kommer att uppstå, men inga problem om man gillar lever)
Blanda alla övriga ingredienser och smeta ut i bakplåtspapper klädd långpanna.
Grädda långt ner i ugnen i 1timme i 175grader.
Låt svalna lite, skär sedan i önskade bitar.

TORKAD KORV
Skär upp ett paket eller flera paket, vanlig hotdogs i tunna skivor. Lägg dom på en plåt på bakplåtspapper. Torka dom i ugnen på hög värme 250-300 grader i ca 10 minuter. Ta ut dom när dom börjar bli bruna och knapriga.

HUNDGODIS
En halv påse Risenta rismjöl
500 g nötfärs
1burk tonfisk i vatten
Blanda ihop med lite vatten så det blir en formbar smet(ganska lös).
Tryck ut på bakplåtspapper till en platt kaka som täcker plåten.
Grädda ganska långt ner i 120 grader, ca 40 min.
Vänd på ”plattan”, grädda en halvtimme till.
Ta ut ur ugnen, låt svalna och skär (klippa är nästan ännu enklare) i lagom stora bitar.
Ner i en burk och in i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar